We zitten hier weer als JOA groep bij elkaar, veel dezelfde gezichten die we terug zien op excursies en de jaarvergadering van vorig jaar. We zaten toen in Westfriesland op 25 januari met 27 leden, het bestuur en Dhr. Fransen als afgevaardigde van de ABN. De vergadering verliep prima, er werd veel besproken, toch ging het vergaderen vlot en kon er al snel gekard worden. Gerko, Wieger en Arne haalde de prijzen binnen. We sloten deze gezellige dag af in Lutjebroek met een heerlijk diner.
Op het programma van 2002 stond, uiteraard onder voor behoud:
maart: Sika / Beisterveld
april: Weekend Huybreghs / Groeve / Technipierre
mei/juni: Buitenlandse reis
september: Floriade
okt./nov.: Harder Hoogkarspel / Begraafplaats
Maart, excursie Sika en Beisterveld Natuursteen in Utrecht
Op 22 maart waren we te gast bij Sika in Utrecht. De opkomst was niet om over naar huis te schrijven. Negen deelnemers. De inspanningen van Sika waren er niet minder om. Na een korte kennismaking hield Dhr. Rispens een boeiende lezing over een aantal lijmsoorten die veel gebruikt worden in onze branche. Nadat er gelegenheid was tot het stellen van vragen volgde een rondleiding door het laboratorium en de opslagruimte van Sika.
Na de lunch, aangeboden door Sika, vertrokken we naar het vlakbij gelegen Beisterveld Natuursteen. Daar werden we ontvangen door Rody van Noort en Dhr. Stols. Na een inleiding over het bedrijf, het ontstaan ervan en de producten die Beisterveld kan leveren volgde een introductie over de op handen zijnde JOA-reis naar Noorwegen. Daarna bekeken we de showroom om vervolgens naar het centrum van Utrecht te gaan alwaar een tweetal gebouwen werd bezocht. Een gebouw van KPN waar Beisterveld de leverancier was van een groot oppervlak gezoete Pillarguri en het Handels gebouw waar Oppdal kwartsiet is toegepast.
Kortom, een ontzettend leuke, leerzame excursie en tegelijkertijd een uitstekende voorbereiding op de reis naar Noorwegen!
April: Atelier Huybreghs. Een weekendprogramma, compleet met Hap en Stap arrangement was opgesteld in samenwerking met o.a. Patrick Beugels. Helaas moest deze excursie afgeblazen worden ivm te weinig aanmeldingen voor het uiterste aanmeld datum. Na deze datum kwamen er nog een paar binnen en had de excursie zeker wel door kunnen gaan. Erg jammer.
Mede hierdoor is ook het enquete formulier ontstaan, waar we zo nog even op terug komen.
Juni, reis naar Noorwegen met 16 deelnemers onder leiding van Rody van Noort van Beisterveld Natuursteen.
Woensdag 5 juni was het dan zover, verzamelen op Schiphol, wachten op laatkomers, inchecken, koffie drinken, toch nog rennen om op tijd bij de gate te komen. Op naar Trondheim dus. Via Oslo, waar het, volgens oud JOA gebruik, dan toch nog een beetje mis ging. Korte overstaptijd, uit- en opnieuw inchecken, vliegtuig missen, onduidelijkheid over de goede gate en tickets, lange gangen op en neer rennen, maar… uiteindelijk iedereen in het juiste vliegtuig! Sor far, so good!
In Trondheim werden wij opgewacht door Dhr. Robert Skaslien van Oppdal Skifer en een bus met een woest ogende Viking als chauffeur die later gelukkig minder woest bleek te zijn dan hij eruitzag! Via verschillende bezienswaardigheden ging de reis naar het stadje Oppdal waar we de eerste nacht doorbrachten.
Donderdag begon goed. Het weer was uitstekend, voor noorse begrippen zelfs uitzonderlijk warm. En zo kwam het dat wij luchtig gekleed, tot aan de enkels weggezakt in eeuwige sneeuw, in de hoog gelegen Oppdal groeve bibberend en rillend getuigen waren van het betere splijtwerk! Met een enorme drilboor en veel geweld worden de blokken Opddal kwartsiet uit de duidelijk zichtbaar gelaagde groeve gehaald om beneden in de fabriek verder gespleten te worden tot platen en tegels. Daar konden wij uitgebreid rondkijken en kregen een demonstratie splijten, hakken en breken van Oppdalkwartsiet.
Bij een bezoek aan een soortgelijke fabriek later die dag, droeg
Dhr. Skaslien het JOA-gezelschap over aan Dhr. Magne Batstad van Skifer & Naturstein die ons de rest van de week zou begeleiden. De reis zette zich voort naar het zuidelijker gelegen Otta waar we werden ondergebracht in een prachtig hotel gelegen midden in een natuurreservaat.
En wie dacht dat de Oppdalgroeve de enige groeve zou zijn deze reis, zat er mooi naast. Vrijdag bracht onze rijdende Viking ons eerst naar de Pillarguri groeve, vervolgens de Olav Rendier groeve, nog 2 aanverwante groeves en tussendoor, we waren toch in de buurt, een speksteengroeve. Ook vandaag stond een bezoek aan een fabriek op het programma. Hier konden we zien hoe o.a. de Pillarguri tegels gespleten en gezaagd worden.
Het was een lange maar interessante dag die afgesloten werd met een goed verzorgde maaltijd in het hotel en een avondje stappen in Otta city.
Zaterdag vertrokken wij naar Oslo. Onderweg bekeken we een aantal bezienswaardig-heden als het welbekende vikingschip en een volledig uit hout opgetrokken kerk.
Waren het de garnalen, de drilpudding of het ei bij het ontbijt? Hoe dan ook, een aantal deelnemers werd geplaagd door maagklachten en andere niet nader te omschrijven ongemakken. Eenmaal aangekomen in Oslo waren sommige al te ziek om mee te gaan dineren en het uitgaansleven te verkennen. Velen brachten de nacht gekluisterd aan het toilet door. De terugreis, zondagochtend, verliep dan ook uitzonderlijk rustig. Een aantal mensen is nog enige tijd ziek geweest van, naar later bleek, de toch minder goed verzorgde maaltijd in het hotel in Otta.
Kortom, een geweldig leuke reis naar Noorwegen die wat pips eindigde!
In september stond de Floriade gepland. We merkten als bestuur dat veel JOA leden al geweest waren, met vrienden, collega’s, familie of de ABN. We hebben deze excursie als JOA maar laten varen.
Wel zijn we 11 oktober bij natuursteenbedrijf Harder in Hoogkarspel geweest. De opkomst was zo groot dat we de leden in 2 groepen verdeeld hadden en zo werden wij rondgeleid en konden er vragen gesteld worden. Ook tijdens de presentatie met dia’s door Dhr. Harder kwamen er interessante punten naar voren, bijvoorbeeld over slikafvoer en toekomstverwachtingen, waar ieder voor zich, zijn voordeel mee zou kunnen doen. Na een zeer uitgebreide lunch nog even langs een restauratieklus in Hoorn waar Dhr. Harder info gaf over de bewerking van het Hardsteen en over een gemeentebeleid en hoe je daar als natuursteenbedrijf op in kan springen. We hadden wel in Hoorn kunnen blijven, want het horeca gedeelte lag letterlijk om de hoek en we hadden al weer heel wat gezien en geleerd. Maar de dag was goed gevuld, dus op naar begraafplaatsWesterveld in Driehuis. Een prachtige begraafplaats met veel historie en graven van o.a. bekende Amsterdammers.
Mevrouw van Hoof (een echte Westerveld maniak) heeft ons heel goed en uitgebreid rondgeleid. Hier moet je een keer geweest zijn. Guy had een “zoete inval” geregeld in Haarlemmerliede, gezellig gebowld en daarna gebollejaapd.
Dit was de laatste excursie voor 2002. Tussendoor is het bestuur 6 x bij elkaar geweest in het midden van het land om te vergaderen. We zitten dan meestal in een AC restaurant met een kop koffie, of bij iemand thuis. De laatste vergadering van 2002 hebben we gehouden in een restaurantje in Utrecht met een diner. Tussendoor plannen we 2/3 keer een telefonische vergadering en wordt er veel gemaild.
We kunnen terugkijken op een goed jaar, o.i. is de doelstelling van de JOA volledig behaald: we hebben veel gezien en geleerd, lief en leed werd gedeeld en er is weer heel wat lol gemaakt en afgekletst! Ook het komende jaar gaan we er weer volop tegenaan, het jaarprogramma voor 2003 ligt alweer klaar!