2016 – EXCURSIE MICHEL OPREY & BEISTERVELD EN KUNRADERSTEENGROEVE

23 mei 2024

Sommige JOA-leden waren bijna vier uur onderweg, maar de excursie naar Zuid-Limburg was zeker de moeite waard. Gastheer Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen en keramiek in Echt gaf tekst en uitleg over de natuursteengroothandel, Nozar een lezing over keramiekbewerking en ’s middags werd de enige Nederlandse natuursteengroeve nog in productie bezocht: de Kunradersteengroeve in Voerendaal.

Koffie met een stuk Limburgse vlaai. Deze traditionele Limburgse traktatie stond bij Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen en keramiek in Echt klaar voor achttien JOA-leden. Zij kregen van Michel van den Goorbergh, commercieel directeur Slabs van de natuursteengroothandel, een rondleiding door de vorig jaar geopende nieuwe platenhal. Opvallend was de grote ruimte die werd ingenomen door keramische platen. “Wij verkopen momenteel 60 procent natuursteen en 40 procent keramiek. Bij onze outdoor-afdeling is dat zelfs 80 procent.” De deelnemers aan de excursie hebben veel belangstelling voor de nieuwe kleur van het Spaanse keramiekmerk Neolith. “Dit is de Pierre Bleu, een bijna natuurgetrouwe kopie van Belgisch hardsteen. Deze kleur loopt momenteel erg hard bij ons”, vertelt Van den Goorbergh. De echte Belgische hardsteen ligt buiten opgeslagen, samen met Ierse en Chinese hardsteen, zien de JOA-leden bij een rondgang over het buitenterrein.

Keramiekbewerking : Dat het bewerken van keramiek speciale gereedschappen en een aparte manier van zagen vereist, vertelt Rene Sieders. De Area Sales Manager van het Duitse bedrijf Nozar Steenbewerkings Technologie geeft ter ondersteuning over de verwerking van keramiek nuttige tips in combinatie met het gebruik van de geschikte gereedschappen. Hij benadrukt het belang om eerst een zaagsnede in een plaat keramiek te maken om de spanning er van af te halen. “Altijd eerst de lange kanten en dan de korte kanten van een plaat. Door het bakken van het materiaal ontstaat er een behoorlijke spanning in het materiaal”, geeft hij als nuttige tip mee aan de toehoorders. Hij adviseert om vanaf een dikte van 12 mm altijd eerst een zaagsnede te maken. “Bij platen met een dikte van 6 mm hoef je in principe niet eerste een zaagsnede te maken, maar bij lichte kleuren adviseer ik het om het toch te doen.” Vervolgens krijgen de JOA-leden een aantal zaagbladen en gereedschappen te zien en te voelen. Sieders vertelt ook over de geschiedenis van het Duitse familiebedrijf, dat onlangs een meerderheidsbelang heeft genomen in Van Voorden uit Etten-Leur.

Door elkaar : Marc Wulms, directeur indoor van het bedrijf in Echt, geeft na de lunch een rondleiding door de showroom. Hier liggen natuursteen en keramiek door elkaar op de vloer. “We laten bewust beide materialen naast elkaar zien. Ook om aan te tonen hoe goed de natuursteenprints tegenwoordig nagemaakt kunnen worden.” Als bewijs laat Wulms een travertin zien. “Dit is de echte en dat is de keramiektegel met de travertinprint. Ik heb de echte naar de fabriek opgestuurd en een paar weken later had ik de tegel met print binnen. Niet van echt te onderscheiden, toch?”, vraagt hij aan de deelnemers. De reacties zijn wisselend. Er wordt bewondering uitgesproken over de bijna natuurgetrouwe kopieën, maar velen laten toch hun ‘natuursteenhart’ spreken. Dat de marmersoorten weer aan populariteit winnen, is ook de keramieksector niet ontgaan, vertelt Wulms. “Er is een compleet nieuwe lijn met marmerprints ontwikkeld. Je merkt dat de ene consument voor het onderhoudsgemak van keramiek kiest, maar dat er altijd vraag naar echte natuursteen blijft bestaan.”

Kunradersteen : De natuursteenliefhebbers kunnen ’s middags hun hart ophalen bij het bezoek aan de enige Nederlandse natuursteengroeve die in productie is: de Kunradersteengroeve in Voerendaal. De JOA-leden worden verwelkomd door Marc en Yvonne Vervuurt en hun zoon Bas. Sinds 2013 hebben zij de Kunradersteengroeve – die in de jaren zeventig van de vorige eeuw was gesloten – weer in productie genomen. Een film laat de mogelijkheden van de harde kalksteen zien, die wordt toegepast in een gezaagde, gekapte en geknipte variant of puur natuur. Bas en Marc gaan de deelnemers aan de excursie vervolgens voor naar de groeve. Bas demonstreert in de groeve hoe de steenlagen zijn opgebouwd. Terug in de werkplaats krijgen de JOA-leden demonstraties van de bewerkingen van de steen. Een enkeling mag zelf met de knipmachine aan de slag. Na een etentje in een typische Limburgse hoeve gaat iedereen huiswaarts. Voor enkele JOA-leden een rit van een uurtje of vier…

Tekst : Wilbert Leistra © Vakblad Natuursteen