De JOA heeft financiële ruimte gevonden om in 2016 meer activiteiten ontplooien. Naast de traditionele binnen- en buitenlandse excursies, wordt er een workshopprogramma samengesteld. Dit werd onthuld tijdens de ALV van de JOA, die deze keer in Olst werd gehouden.
Zo’n twintig JOA-leden werden op de laatste vrijdag van januari bij Hafkamp Grafwerken en Natuursteen in Olst verwelkomd door JOA-bestuurslid Sheila Hannink-Hafkamp voor de Jaardag van de JOA. Hannink die samen met haar broer Olaf Hafkamp – ook JOA-lid- het natuursteenbedrijf runt, moest in haar eentje de honneurs als host waarnemen, want haar broer was de avond voorafgaand aan de Jaardag voor de derde keer vader geworden. Zij vertelde over het bedrijf dat gespecialiseerd is in maatwerk. Broer en zus kwamen er drie jaar geleden alleen voor te staan toen hun vader overleed. In de achterliggende periode hebben ze de showroom aangepakt en daar de nadruk op bouw- en interieurtoepassingen gelegd. Buiten is een terrein ingericht om het grafwerk te laten zien. De JOA-leden kregen een rondleiding waarbij ook de werkplaats werd bezocht. Weer terug in de showroom liet Hannink een fotopresentatie zien van een bijzondere project waar het natuursteenbedrijf bij betrokken was geweest; de plaatsing van een Chinese pagode en een columbarium op Begraafplaats Kranenburg in Zwolle. “Daar gaan we vanmiddag nog een kijkje nemen”, beloofde ze de aanwezigen.
Ledenwerving : Na het bezoek aan Hafkamp Grafwerken en Natuursteen toog de JOA-stoet naar café-restaurant Ripperda in Olst. Daar was de setting voor de ALV van de jongerenorganisatie. Hoog op de agenda prijkte een kwestie waar tijdens de vorige Jaarvergadering in 2015 uitvoerig was gesproken, de ledenaanwas. Preciezer nog, de te kleine ledenaanwas, zoals JOA-voorzitter John Vis zich toen uitsprak. Ook nu viel er een negatieve aanwas te constateren: zeven nieuwe leden tegen negen die de JOA – al dan niet vanwege het bereiken van de maximum leeftijd van veertig jaar – hebben verlaten. “Het is van belang dat de leden actief jonge medewerkers in natuursteenbedrijven benaderen en vertellen over hoe leuk en leerzaam het lidmaatschap is”, verzocht Vis de aanwezige leden. Scheidend lid Peter Dominicus gaf het goede voorbeeld door zijn broer Niels als nieuw lid mee te nemen naar de vergadering. Hij had louter positieve en leuke ervaringen opgedaan tijdens zijn negentienjarig lidmaatschap. “Waarvoor ik de JOA hartelijke wil bedanken en ik raad het lidmaatschap alle jonge medewerkers van natuursteenbedrijven aan.” Voorzitter Vis vertelde dat JOA-leden in het jaar dat ze eenenveertig worden nog deel mogen nemen aan de Jaardag. De JOA-leden die als vertegenwoordiger bedrijven langs gaan, kregen vervolgens de nieuwe folder van de JOA mee met het verzoek die in hun netwerk te verspreiden.
Workshops : De JOA heeft voor 2016 extra financiële ruimte, zo werd aan de leden verteld. Vandaar dat het bestuur nieuwe activiteiten voor de leden wil organiseren. Bijvoorbeeld workshops over uiteenlopende onderwerpen. Het bestuur had al een voorzetje gedaan, aldus Vis. “Wij denken bijvoorbeeld aan een workshop hakken, frijnen en boucharderen bij Michel Utens in Echt, of een workshop over steenkennis. Andere mogelijke onderwerpen zijn duurzaam ondernemen en marketing en sales.” De aanwezige leden mochten ook voorstellen doen. Het bleek dat er veel behoefte bestond aan een of meerdere workshops over ondernemen in het algemeen. “We zijn allemaal jong en sommige van ons hebben een bedrijf te runnen. Maar hoe maak je je bedrijf succesvol? Hoe moet je bijvoorbeeld een functioneringsgesprek voeren en hoe zit het met de nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld over de transitievergoeding?”, werd er in het zaaltje geopperd. Een voorstel dat bij vrijwel iedereen instemming vond. De JOA-voorzitter gaf aan dat deze extra activiteiten meer werk opleveren voor het huidige bestuur. Hij vroeg dan ook of leden wilden assisteren. Hij opperde de mogelijkheid om de komende tijd mee te lopen met het bestuur, met de bedoeling om na verloop van tijd de vrijkomende plaatsen in het bestuur in de nemen. Spontaan kreeg hij drie aanmeldingen: John Mennen, Fabiënne Janssen en Tim Schoot meldden zich aan.
Jong management : Tijdens de vorige ALV werd gesproken over meer samenwerking tussen JOA en ABN. Onder andere om de doorstroming van de jongerenorganisatie naar de werkgeversvereniging te vergemakkelijken. Voorbeeld hiervan is JOA-voorzitter Vis, die onlangs bestuurslid bij de ABN is geworden, noemde William Slotboom. De nieuwe voorzitter van de ABN vertelde de aanwezigen dat er meer activiteiten worden ontplooid om ervoor te zorgen dat JOA-leden en ex-JOA-leden meer kennis en ervaring op kunnen doen. “Hiervoor hebben we de werkgroep Jong Management in het leven geroepen. Jonge ondernemers die samen brainstormen over thema’s die nu belangrijk zijn. Dit jaar moet dit initiatief meer gestalte krijgen.”
Zuid-Afrika : Uit de koker van binnen- en buitenlandse bestemmingen voor de excursies kwam Zuid-Afrika tevoorschijn. Deze in vergelijking met andere buitenlandse excursies wat langere reis gaat naar alle waarschijnlijkheid eind oktober plaatsvinden. Andere mogelijke buitenlandse bestemmingen voor 2016 zijn onder andere Noorwegen en Italië. De eerste buitenlandse bestemming is Duitsland. Op uitnodiging van Quartz Forms en JM Stonetrading brengt een JOA-delegatie een twee dagen durend bezoek aan Nobilia in Bielefeld, een van de grootste keukenproducenten in Duitsland en de fabriek van Quartz Forms in Magdenburg. Eventueel wordt het programma uitgebreid met een bezoek aan een steenhouwer, zo wist John Mennen van JM Stonetrading te melden.
Op het lijstje mogelijke binnenlandse excursie staan onder andere bezoeken aan Norvold in Soesterberg, de Eusebiuskerk in Arnhem (op uitnodiging van Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk), Meijer Diamant in Zutphen en ENCI Cement en groeve in Maastricht.
Pagode : Na de lunch gingen de JOA-leden in colonne naar de Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, waar – zoals beloofd – een bezoek werd gebracht aan een project van Hafkamp Grafwerken en Natuursteen; de Chinese pagode en het columbarium. Samen met Laurens Demmer, die als adviseur het natuursteenbedrijf heeft bijgestaan, vertelde Sheila Hannink-Hafkamp over het bijzondere project. “De pagode en het columbarium zijn uitgevoerd in Chinees graniet G654 met fijne korrel. De in het zicht zijnde zijdes van de pagode zijn gevlamd en drie keer geborsteld, de overige delen zijn gezaagd. In China is het columbarium geassembleerd, evenals de zuilen en het dak van de pagode. Vooral het plaatsen van het dak bleek een grote uitdaging. De kraanmachinist heeft hierbij goed meegedacht. Het was een hele klus, maar het is mooi dat we dit als jong bedrijf hebben meegemaakt. Het laat zien dat je tot veel in staat bent.”
Na het bezoek aan de zeer winderige begraafplaats was het tijd voor ontspanning. Op het programma stond de ‘escape room’. Volgens de laatste berichten is iedereen uit de kamer gekomen…
Tekst : Wilbert Leistra © Vakblad Natuursteen