Jaarverslag 2016

23 mei 2024

Het jaar 2016 in vogelvlucht

ALV in Olst en bezoek aan Chinese pagode in Zwolle (29 jan. 2016)

Hafkamp : Zo’n twintig JOA-leden werden op de laatste vrijdag van januari bij Hafkamp Grafwerken en Natuursteen in Olst verwelkomd door JOA-bestuurslid Sheila Hannink-Hafkamp voor de Jaardag van de JOA. Hannink runt samen met haar broer Olaf Hafkamp – ook JOA-lid- het natuursteenbedrijf. Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerk. Broer en zus kwamen er drie jaar geleden alleen voor te staan toen hun vader overleed. In de achterliggende periode hebben ze de showroom aangepakt en daar de nadruk op bouw- en interieurtoepassingen gelegd. Buiten is een terrein ingericht om het grafwerk te laten zien. De JOA-leden kregen een rondleiding waarbij ook de werkplaats werd bezocht.

Ledenwerving : Na het bezoek aan Hafkamp Grafwerken en Natuursteen toog de JOA-stoet naar café-restaurant Ripperda in Olst. Daar was de setting voor de ALV van de jongerenorganisatie. Hoog op de agenda prijkte een kwestie waar tijdens de vorige Jaarvergadering in 2015 uitvoerig was gesproken, de te kleine ledenaanwas. Ook nu viel er een negatieve aanwas te constateren: zeven nieuwe leden tegen negen die de JOA – al dan niet vanwege het bereiken van de maximum leeftijd van veertig jaar – hebben verlaten. “Het is van belang dat de leden actief jonge medewerkers in natuursteenbedrijven benaderen en vertellen over hoe leuk en leerzaam het lidmaatschap is”, verzocht Vis de aanwezige leden.

Workshops : Vanwege extra financiële ruimte wil het bestuur nieuwe activiteiten voor de leden organiseren. Bijvoorbeeld workshops over uiteenlopende onderwerpen. Het bestuur had al een voorzetje gedaan, aldus Vis. “Wij denken bijvoorbeeld aan een workshop hakken, frijnen en boucharderen bij Michel Utens in Echt, of een workshop over steenkennis, duurzaam ondernemen of marketing en sales.” De aanwezige leden mochten ook voorstellen doen. Het bleek dat er veel behoefte bestond aan één of meerdere workshops over ondernemen in het algemeen. “We zijn allemaal jong en sommige van ons hebben een bedrijf te runnen. Maar hoe maak je je bedrijf succesvol? Hoe moet je bijvoorbeeld een functioneringsgesprek voeren en hoe zit het met de nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld over de transitievergoeding?”, werd er in het zaaltje geopperd. Een voorstel dat bij vrijwel iedereen instemming vond. De JOA-voorzitter gaf aan dat deze extra activiteiten meer werk opleveren voor het huidige bestuur. Hij vroeg dan ook of leden wilden assisteren. Hij opperde de mogelijkheid om de komende tijd mee te lopen met het bestuur, met de bedoeling om na verloop van tijd de vrijkomende plaatsen in het bestuur in te nemen.

Jong management : Tijdens de vorige ALV werd gesproken over meer samenwerking tussen JOA en ABN. Onder andere om de doorstroming van de jongerenorganisatie naar de werkgeversvereniging te vergemakkelijken. Voorbeeld hiervan is JOA-voorzitter Vis, die onlangs bestuurslid bij de ABN is geworden, noemde William Slotboom. De nieuwe voorzitter van de ABN vertelde de aanwezigen dat er meer activiteiten worden ontplooid om ervoor te zorgen dat JOA-leden en ex-JOA-leden meer kennis en ervaring op kunnen doen. “Hiervoor hebben we de werkgroep Jong Management in het leven geroepen. Jonge ondernemers die samen brainstormen over thema’s die nu belangrijk zijn. Dit jaar moet dit initiatief meer gestalte krijgen.”

Zuid-Afrika : De volgende buitenlandse reis zal naar Zuid-Afrika zijn. Deze reis gaat waarschijnlijk eind oktober plaatsvinden. Andere mogelijke buitenlandse bestemmingen voor 2016 zijn onder andere Noorwegen en Italië. De eerste buitenlandse bestemming is Duitsland. Op uitnodiging van Quartz Forms en JM Stonetrading brengt een JOA-delegatie een twee dagen durend bezoek aan Nobilia in Bielefeld, één van de grootste keukenproducenten in Duitsland en de fabriek van Quartz Forms in Magdenburg. Eventueel wordt het programma uitgebreid met een bezoek aan een steenhouwer. Helaas is deze excursie niet doorgegaan door te weinig aanmeldingen.

Op het lijstje van mogelijke binnenlandse excursie staan onder andere bezoeken aan Norvold in Soesterberg, de Eusebiuskerk in Arnhem (op uitnodiging van Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk), Meijer Diamant in Zutphen en ENCI Cement en groeve in Maastricht.

Pagode : Na de lunch gingen de JOA-leden in colonne naar de Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, waar een bezoek werd gebracht aan een project van Hafkamp Grafwerken en Natuursteen; de Chinese pagode en het columbarium. Een indrukwekkend werk!

Excursie naar Oprey en de Kunrader steengroeve (2 juni 2016)

Michel Oprey & Beisterveld Natuursteen en keramiek in Echt ontving begin juni zo’n achttien JOA-leden. Zij kregen een rondleiding door de vorig jaar geopende nieuwe platenhal. Opvallend was de grote ruimte die werd ingenomen door keramische platen. “Wij verkopen momenteel 60 procent natuursteen en 40 procent keramiek. Bij onze outdoor-afdeling is dat zelfs 80 procent.” De deelnemers aan de excursie hebben veel belangstelling voor de nieuwe kleur van het Spaanse keramiekmerk Neolith. “Dit is de Pierre Bleu, een bijna natuurgetrouwe kopie van Belgisch hardsteen. Deze kleur loopt momenteel erg hard bij ons”, vertelt Van den Goorbergh. De echte Belgische hardsteen ligt buiten opgeslagen, samen met Ierse en Chinese hardsteen, zien de JOA-leden bij een rondgang over het buitenterrein.

Keramiekbewerking : Dat het bewerken van keramiek speciale gereedschappen en een aparte manier van zagen vereist, vertelt Rene Sieders. De Area Sales Manager van het Duitse bedrijf Nozar Steenbewerkings Technologie legt aan de aanwezigen uit hoe keramische platen het beste gezaagd kunnen worden. Vervolgens krijgen de JOA-leden een aantal zaagbladen en gereedschappen te zien en te voelen. Sieders vertelt ook over de geschiedenis van het Duitse familiebedrijf, dat onlangs een meerderheidsbelang heeft genomen in Van Voorden uit Etten-Leur.

Door elkaar : Marc Wulms, directeur indoor van het bedrijf in Echt, geeft na de lunch een rondleiding door de showroom. Hier liggen natuursteen en keramiek door elkaar op de vloer. “We laten bewust beide materialen naast elkaar zien. Ook om aan te tonen hoe goed de natuursteenprints tegenwoordig nagemaakt kunnen worden.” Er wordt bewondering uitgesproken over enkele bijna natuurgetrouwe kopieën, maar velen laten toch hun ‘natuursteenhart’ spreken. Dat de marmersoorten weer aan populariteit winnen, is ook de keramieksector niet ontgaan, vertelt Wulms. “Er is een compleet nieuwe lijn met marmerprints ontwikkeld. Je merkt dat de ene consument voor het onderhoudsgemak van keramiek kiest, maar dat er altijd vraag naar echte natuursteen blijft bestaan.”

Kunradersteen : De natuursteenliefhebbers kunnen ’s middags hun hart ophalen bij het bezoek aan de enige Nederlandse natuursteengroeve die in productie is: de Kunradersteengroeve in Voerendaal. De JOA-leden worden verwelkomd door Marc en Yvonne Vervuurt en hun zoon Bas. Sinds 2013 hebben zij de Kunradersteengroeve weer in productie genomen. Een film laat de mogelijkheden van de harde kalksteen zien, die wordt toegepast in een gezaagde, gekapte en geknipte variant of puur natuur. Bas en Marc gaan de deelnemers aan de excursie vervolgens voor naar de groeve. Bas demonstreert in de groeve hoe de steenlagen zijn opgebouwd. Terug in de werkplaats krijgen de JOA-leden demonstraties van de bewerkingen van de steen. Een enkeling mag zelf met de knipmachine aan de slag. Na een etentje in een typische Limburgse hoeve gaat iedereen huiswaarts.

Buitenlandse reis naar Zuid-Afrika (20 t/m 27 okt. 2016)

Tien JOA-leden gingen in Zuid-Afrika op jacht naar de herkomst van de bekende natuursteensoort Impala. Via een tussenstop in Abu Dhabi landden de deelnemers in Johannesburg. Gids Chris Oosthuizen vertelde dat Zuid-Afrika rijk is aan grondstoffen, denk aan mineralen, edelstenen, kristallen, diamanten, goud, platina en zilver. Toch is Zuid-Afrika geen rijk land, want Oosthuizen legde uit dat de meeste grondstoffen alleen in Zuid-Afrika worden gedolven. Buiten Zuid-Afrika worden ze bewerkt en wordt er het meeste aan verdiend.

Groevebezoek : Zuid-Afrika is ook het land van natuursteensoorten als African Red en Impala. De JOA-leden gingen op bezoek bij het bedrijf Cameleon Granite, dat een eigen groeve – EB Impala – , zagerij en bewerkingsmachines bezit. De directeur van het bedrijf vertelde over de ins en outs van het bedrijf, waar blokken Impala light, medium en dark worden verzaagd, van een afwerking voorzien en klaar gezet voor transport. Opvallend was dat het bij het bedrijf netjes en gestructureerd was. Tijdens het groevebezoek waren de JOA-leden getuige van een gecontroleerde ontploffing. Voor de ontginning van kwalitatief goede Impala wordt namelijk een bovenlaag met behulp van plofstof (niet zo krachtige explosieven) losgebroken en afgevoerd. De lunch bestond uit een heerlijke braai (barbecue) waarbij twee donker gekleurde werknemers werd gevraagd om het vlees te draaien. In ruil daarvoor mochten ze mee eten en later uitklokken. Voor de Nederlandse gasten voelde het een beetje ongemakkelijk aan, net als het gegeven dat de hotelbediende de koffer moet dragen. Gids Oosthuizen probeerde zo goed mogelijk de complexiteit van het land uit te leggen. Een land van blanken, zwarten en kleurlingen. Een land vol natuurlijke rijkdom en potentie, maar tegelijkertijd ook heel veel armoede. Deze tegenstelling ervoeren de deelnemers aan de reis ook in Johannesburg waar de eerste drie nachten werden doorgebracht. De arme sloppenwijken en de rijke wijk Sandton met veel Europees marmer in de shoppingmalls.

Uitstapjes : Naast het bedrijfsbezoek maakten de JOA-leden tijdens hun reis enkele uitstappies (excursies). Bijvoorbeeld naar de diamantmijn van Cullinan. Deze mijn bevindt zich in een oude vulkaan en hier is de grootste diamant ooit gevonden, wel een vuist groot. Er werd een uitleg gegeven over de herkomst van diamant, dat er wel 100.000 kilo grond verzet moet worden voor 8 gram diamant (dit is 40 karaat), en dat een klein deel wordt gebruikt voor de industrie, denk aan boren, zaagbladen en schuurschijven.

De natuursteenliefhebbers kwamen goed aan hun trekken tijdens een bezoek aan het Voortrekkersmonument. Dit monument werd in 1949 onthuld ter nagedachtenis van de Voortrekkers (Nederlandstalige Afrikaner boeren), die de Engelse Kaapkolonie tussen 1835 en 1854 verlieten en de binnenlanden introkken, waarmee het ontstaan van Zuid-Afrika een feit was. Het bouwwerk bestaat uit ruw gekapte blokken geel graniet (bewust uit de Zuid-Afrikaanse bodem gedolven) met binnenin een fries van 92 meter lang en 2,5 meter hoog, uitgevoerd in wit marmer. Het is de één na langste fries die in Bianco Carrara is uitgevoerd.

De JOA-leden gingen niet alleen op zoek naar Impala, ook wilden ze de ‘big five’ spotten. Daarvoor gingen ze op safari naar het Entabeni Gamepark. In dit wildreservaat verbleven ze twee dagen en nachten. Niet alle dieren van de big five werden gespot, maar wel zagen ze onder andere neushoorns, olifanten, giraffes, leeuwen, buffels en cheeta’s.

Townships : Belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Zuid-Afrika is apartheid. Het ontstaan hiervan valt samen met het ontstaan van de townships. De zwarte bevolking trok naar Johannesburg om te werken in de goudmijnen. Deze mijnwerkers werden geplaatst in de buitenwijken en buitengebieden ten zuidwesten van Johannesburg: Soweto (South Western Townships). De JOA-leden brachten een bezoek aan Soweto, onder andere de voormalige woningen van Nelson Mandela en Desmond Tutu liggen daar in één straat.

Als laatste stond een bedrijfsbezoek aan Afrika National Granite op het programma. Ook hier werd hoofdzakelijk Impala uit de eigen groeve verwerkt. In Nederland wordt doorgaans de donkere variant toegepast en incidenteel de medium variant. Light – dat in Nederland veelal als minder mooi wordt beschouwd, maar in Afrika op grote schaal wordt toegepast – krijgen de JOA-leden doorgaans niet te zien. Het was dan ook interessant om de verschillen tussen de drie varianten te zien.

Na dit bezoek ging de reis weer terug naar Nederland. Een reis waarbij de deelnemers veel gesprekken en discussies hebben gevoerd over de uitoefening van hun vak. Onderwerpen als straalfolie, verven van teksten, verlijmingstechnieken, natuursteensoorten, software en algemene inkoop- en verkoopprijzen passeerden de revue. Maar vooral ook een reis vol onvergetelijke ervaringen en waarbij de hartelijke, vrolijke en lachende gezichten van de zwarte bevolkingsgroepen de deelnemers nog lang bij zullen blijven.

Bestuursvergaderingen

Het JOA-bestuur heeft gedurende het jaar 4 bestuursvergaderingen belegd in Hotel Leusden, te weten op 13 januari, 22 maart, 11 mei en 17 november.